Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2010 23:21 - Български и немски ученици работят по проект за медийният образ на политическия емигрант
Автор: put Категория: Политика   
Прочетен: 903 Коментари: 0 Гласове:
1



imageРаботна среща на български и немски ученици с тема „Медийният образ на политическия емигрант преди и след 1989 година” се провежда днес в Добрич.
Организатори и домакини са ученици от Финансово-стопанската гиманзия “Васил Левски”. 13 ученика и двама преподаватели от гимназия „Тиза фон дер Шуленбург” от немския град Висмар са техни гости.
Днешната среща е много важна, отбеляза координаторът на проекта от българска страна Светлана Върбанова.
Преди обяд учениците представиха какво е свършено по проекта досега от двете страни. Гимназистите от Добрич са направили проучване на съдбата на две емблематични български фигури – Георги Марков и Силви Вартан. Проведен е лекционен цикъл “България – 1945 – 1989 година”. Изготвени са интерактивни постери по темата. Днес следобед се проведе интервю с български емигрант – Фреди Фосколо, което е една от основните дейности по проекта.
Участието в подобен проект е изключително интересно за младите хора, защото обогатява тяхната историческа култура. Това заяви един от немските гости участници Макс Ненеман.
Фосколо е роден през 1942 г. в София от смесен брак между българка и французин. През 1949 г. се премества със семейството си във Франция и там получава образованието си, завършил е право и българска филология.
В периода 1958-68 година всяко лято е посещавал баба си и дядо си в София. През 1968 година е арестуван и осъден на 15 години затвор за шпионаж, защото е разпространявал позиви с искания за излизане от Варшавския договор и свободни избори.
Излежава три от тях, след което е пуснат и екстрадиран във Франция. По-късно се връща нелегално, за да вземе в Париж и бъдещата си съпруга, с която още са заедно. През годините Фосколо многократно е помагал при бягството на противници на режима от комунистическа България и пише за страната ни във френската преса.
Говорейки за процесите на мутация на стария режим, Фосколо подчерта, че няма предвид съществуването на затвори и цензура у нас в годините след прехода, а по-скоро мълчанието и нежеланието истината да излезе наяве, което би било в ущърб на властта. Според него именно структурите, създадени от Държавна сигурност, не като институция, а техните мрежи, си съществуват. Процесите във властта Фосколо определи метафорично като съзвездие – едни се качават на власт, други падат, едни други се бутат, като става дума за политиците, които управляват “отзад”. Тези, които обществото вижда, са просто параван, каза Фреди Фосколо. Той допълни обаче, че подобен модел се износва, изхабява се и постепенно ще рухне. “Завесата ще се дръпне и тя вече започва да се дърпа”, заяви Фосколо. В подкрепа на своите думи той каза, че е необходимо да се говори за нещата, случили се във времето в политически апсект и тяхната рефлексия върху съдбата на хората, приели живота на емигранти. Комунизмът в България е една катастрофа за страната и това има своето отражение.
Съвместните проучвания на немски и български ученици имат за цел да откроят сходни моменти в историята на двете страни, като се потърсят по-дълбоки пластове в дадения исторически период от време.
Ангел Радилов


Тагове:   образ,   немски,   медийният,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: put
Категория: Политика
Прочетен: 151181
Постинги: 76
Коментари: 13
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031